Slagerij Brummelhuis in Hengevelde bevindt zich aan een drukke doorgaande weg en veel parkeergelegenheid bij de zaak. Ondernemer Ignaat Brummelhuis weet dat dit een groot pluspunt is van zijn locatie. ‘Onze klanten komen niet alleen uit Hengevelde maar uit de hele regio. Ook komen er veel forenzen onderweg naar huis bij ons hun vlees halen.’
De ouders van Ignaat Brummelhuis openden in 1969 hun slagerij in Hengevelde. Brummelhuis is een echte slagersfamilie. De opa van Ignaat had een slagerij in Haaksbergen. Deze werd door zijn oom overgenomen. Daarom moest zijn vader Bennie op zoek naar een andere locatie. En dat werd Hengevelde. ‘Waarom de keuze op dit dorp is gevallen weet ik niet precies’ zegt Brummelhuis. ‘Hengevelde ligt in de buurt van Haaksbergen en had nog geen slagerij. Waarschijnlijk dachten ze ‘daar is nog een gaatje vrij’.’ De ouders van Ignaat openden de slagerij in een voormalig bankgebouw. ‘Zij hebben destijds flink moeten aanpoten om de zaak op te starten, maar ze hebben er iets mooi van gemaakt.’
Ignaat is nog altijd blij met de locatie die zijn ouders hebben gekozen voor de slagerij. ‘Zoveel ruimte als wij hier hebben, krijg je in de stad niet voor elkaar. We hebben een grote productieruimte en veel parkeergelegenheid voor de deur. Ik zie mezelf dan ook niet snel een verhuizen met de slagerij.’
De slagerij heeft een echte regiofunctie. De klanten komen uit het dorp zelf, maar ook uit omliggende dorpen zoals Bentelo, Goor, St. Isidorushoeve en Haaksbergen. ‘We hebben ook veel aanloop van forenzen die na het werk nog bij ons een stop maken. Wat dat betreft hebben we geluk dat we aan de grote weg zitten en veel parkeergelegenheid hebben.’
Naast het vlees komen de klanten van Brummelhuis vooral voor de verse salades en soepen in pot. ‘Ik denk dat wij vijftien jaar terug als één van de eersten waren die soepen in pot gingen verkopen. Wij kregen destijds de vraag van iemand of wij soep aan een supermarkt konden gaan leveren. Wij hebben toen bedacht dat die soep in glazen potten verkocht moesten worden. Uiteindelijk ging het hele supermarktverhaal niet door, maar de soep in glazen potten zijn we wel gaan verkopen in onze eigen zaak. Dit was gelijk een megagroot succes!’ De soep is huisgemaakt en wordt meestal bereidt door Ignaat en zijn broer Stefan. Ze verkopen diverse soorten soep, van erwten- tot goulash- en van tomaten- tot aspergesoep.
Brummelhuis werkt samen met aspergeteler Slaghekke in Bentelo. ‘Wij betrekken van hem de asperges en hij verkoopt onze soep en ham bij hem in de zaak.’ Naast de aspergesoep maakt de slagerij ook asperge-broccolisalade.
De soep wordt in partijen van 50 liter per keer bereid. In de week wordt er zo’n 100 liter soep gemaakt. Het bottelen van de potten soep doet Ignaat vaak samen met zijn broer Stefan. De ene broer schept de soep in de pot en de andere broer draait de deksel erop en doopt de pot schoon in een emmer water. Een gestroomlijnd proces.
De snacks verkopen erg goed in het Twentse dorp. Smulbuikjes, Mini grillworstjes, Zeeuwse kippetjes en spareribs zijn echte hardlopers. Doordeweeks vliegen de snacks over de toonbank met een lichte piek in het weekend.
De snacks van Brummelhuis scoorden ook goed op de Slavakto in 2015. De oorkondes van deze, maar ook andere, producten hangen in de winkel. ‘Dit jaar doen we uiteraard ook weer mee aan diverse vakwedstrijden op de Slavakto. Als je prijzen wint geeft dit een fantastische boost in omzet. Eventuele winst promoten we in de media en op Facebook. Facebook is een fantastische en goedkope manier van adverteren.’
Maaltijden verkoopt de ondernemer niet veel in zijn winkel. ‘Wij verkopen wel stamppoten maar doen niet mee aan het Meat & Meals concept. Daar is onze slagerij niet geschikt voor, ik denk dat we daar een te laag klantenaantal voor hebben.’ De gemiddelde besteding per klant ligt juist wel hoog bij de slagerij. ‘Van onze werkgroep heb ik de hoogste besteding per klant. Klanten slaan bij ons voor een langere periode in. Omdat veel klanten niet uit het dorp komen, halen ze gelijk voor de hele week boodschappen’, redeneert Brummelhuis.
Keurslagerij Brummelhuis is een echt familiebedrijf. De ouders van Ignaat zijn de slagerij in 1969 gestart in Hengevelde. Nadat Ignaat ervaring had opgedaan bij de Albert Heijn in Haaksbergen en Slagerij Boenders in Eibergen, kwam hij in de zaak van zijn ouders werken. In 1993 kwam hij in de vof met zijn ouders om in 2003 de slagerij over te nemen.
De vader van Ignaat heeft helaas niet mee mogen maken dat zijn zoon de zaak in zijn eentje voortzet. Een jaar voor de overname komt hij te overlijden na een kort ziekbed. Moeder Christa werkt daarentegen nog wekelijks, achter de schermen, mee in de slagerij.
Broer Stefan werkt ook in de zaak. ‘Hij is de kok’, zegt Ignaat. ‘Hij verzorgt de cateringklussen en maakt de maaltijden. Daarnaast werkt hij in de productie.’ De vrouw van Ignaat, Hilke, werkt mee in de winkel. Het team van de slagerij bestaat uit twaalf personen, waaronder verschillende parttimers.
Hengevelde is een levendig dorp in Twente met circa 1900 inwoners. Er zijn veel voorzieningen in het plaatsje, waaronder een supermarkt en bakkerij. Dat er vlakbij de slagerij een supermarkt is gevestigd ziet Brummelhuis als een voordeel. ‘Dat zorgt ervoor dat mensen in het dorp blijven om hun boodschappen te doen en het niet verderop zoeken. Natuurlijk verkoopt de supermarkt ook vlees, maar een grote concurrent is het niet.’
Keurslager Brummelhuis imponeert: negen maal "Goud met ster' en twee maal 'goud'.
Dat is de prestatie van Keurslagerij Brummelhuis uit Hengevelde tijdens de internationale vakbeurs SLAVAKTO. Ignaat Brummelhuis vertelt: "We zijn supertrots op het hele team.
Goud met ster gewonnen met de producten. Nagelholt, Zeeuws kippetje, Smulbuikjes, Gevuld stokbrood, Droge worst, Erwtensoep, Achterham en Stamppot wortelen met hachee. En onze medewerker Elroy Belt scoort ook Goud met Ster met dekeursnaaiers. En we hebben goud gescoord met de grillworst en de bakbloedworst."
Tijdens de Slavakto Slagers Vakbeurs die werd gehouden op 21, 22 en 23 september 2015 zijn deze producten beoordeeld door een deskundige jury en bekroond met Goud met ster. Om deze bekroning te krijgen moet het product voldoen aan een aantal strenge eisen en wordt het gekeurd op onder andere het aanzien, de kleur, consistentie samenstelling en natuurlijk de smaak en geur. De jury bestaat uit keurmeesters en deskundige worstmakers, echte vakmensen dus. Keurslagerij Brummelhuis nodigt u uit om de bekroonde producten bij hen in de winkel te komen proeven.
De vakjury stelde vast dat de rookworst van Keurslagerij Brummelhuis van uitstekende kwaliteit is en het predikaat GOUDKEUR verdient. Tijdens de nationale productkeuring georganiseerd door de Vereniging van Keurslagers is vooral gelet op: geur; kleur; smaak en samenstelling. Vanzelfsprekend zijn wij erg trots op dit behaalde resultaat; het kenmerkt de kwaliteit van onze rookworst!
Jaarlijks worden er nieuwe specials van uw Keurslager onderscheiden met het predikaat 'MET GOUD BEKROOND'. Deze producten moeten voldoen aan strenge hygiëne- en smaakeisen en worden getest door een groep van onafhankelijke keurmeesters. Spareribs: